Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) разом з ПриватБанком розпочинають роботу над новою Угодою про розподіл ризиків. Вона передбачатиме, що ЄБРР покриватиме до 50% кредитного ризику ПриватБанку за кожним кредитом у рамках портфелю нових виданих кредитів приватним позичальникам на загальну суму 400 млн євро.

 

Відповідний Лист про наміри підписали 12 червня віце президент ЄБРР Маттео Патроне та голова правління ПриватБанку Герхард Бьош під час “Конференції з відновлення України” в Берліні. 

 

Отримане фінансування за цим інструментом дозволить ПриватБанку збільшити можливості щодо кредитної підтримки українських компаній та розширити фінансування проектів, які сприяють виробництву харчових продуктів, енергоефективності та виробленню енергії в країні, що має вирішальне значення для продовольчій та енергетичній безпеці України.

 

"Підписання цього Листа для нас є ознакою високої довіри до ПриватБанку як надійної, прозорої та відповідальної фінансової інституції. Ми надзвичайно цінуємо нашу співпрацю і вдячні за можливість розвивати економіку України через вже третю угоду впродовж одного року. Завдяки гарантіям ЄБРР банківські кредити стають більш доступними малому та середньому бізнесу, який працює на відновлення та розвиток виробництва, особливо в критично важливих під час війни секторах економіки, таких як агропереробка та енергетика”, відзначив голова правління ПриватБанку Герхард Бьош. 

 

ЄБРР розпочав стратегічне співробітництво з ПриватБанком у 2023 році у рамках програми «Гарантії стійкості та забезпечення джерел засобів для існування», за якою банкам-партнерам в Україні надаються гарантії для покриття ризиків за новими кредитами. Гарантійна угода, що була підписана з ПриватБанком минулого року, покриває ризики за новими кредитами на загальну суму €240 млн для приватних, переважно мікро-, малих або середніх підприємств, які працюють у секторі агробізнесу чи інших критично важливих галузях.

 

ЄБРР, який є найбільшим інвестиційним інвестором в Україні, значно збільшив обсяги фінансування української економіки після початку російського вторгнення і за перші два роки війни інвестував у неї €4 млрд. Нещодавно ухвалене Керуючими ЄБРР збільшення капіталу Банку на €4 млрд дозволить йому продовжувати інвестиції на цьому рівні під час війни з можливістю подальшого збільшення обсягів на етапі відновлення.

 


 

Контакти прес-служби

Адреса головного офiсу:
01001, Україна м. Київ, вул. Грушевського, 1д.
press@privatbank.ua