11 вересня у Лондоні відбулося підписання найбільшої серед фінансових інституцій угоди про розподіл ризиків між Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та українським банком, яка надасть можливість видати нові кредити на суму 400 млн євро.

 

Договір передбачає, що ЄБРР покриватиме до 50% кредитного ризику ПриватБанку за кожним кредитом у рамках портфелю нових виданих кредитів приватним позичальникам на загальну суму 400 млн євро.

 

Ця угода включає складові, що підтримують кредитування:

  • з наданням грантової підтримки від міжнародних донорів - для кредитів на інвестиційні цілі;

  • проектів із забезпечення енергонезалежності для бізнес-клієнтів;

  • для ОСББ та приватних осіб;

  • для мікро, малих та середніх клієнтів;

  • проектів, що підтримують жіночий бізнес, ветеранський бізнес, релокований бізнес та бізнес, який постраждав від воєнних дій.

 

Отримане фінансування за цим інструментом дозволить ПриватБанку збільшити можливості щодо кредитної підтримки українських компаній та розширити фінансування проектів, які сприяють виробництву харчових продуктів, енергоефективності та виробленню енергії в країні, що має вирішальне значення для України. 

 

"Ми пишаємось тим, що підписали другу угоду між ПриватБанком та ЄБРР. Така співпраця з поважною міжнародною організацією свідчить про ступінь високої довіри до ПриватБанку як надійного, прозорого та відповідального партнера. Ми цінуємо нашу співпрацю і вдячні за можливість розвивати економіку України разом. Завдяки гарантіям ЄБРР банківські кредити стають більш доступними мікро, малому та середньому бізнесу, який працює на відновлення та розвиток виробництва, особливо в критично важливих під час війни секторах економіки, таких як агропереробка та енергетика”, зазначив член правління ПриватБанку Євген Заіграєв. 

 

ЄБРР розпочав стратегічне співробітництво з ПриватБанком у 2023 році у рамках програми «Гарантії стійкості та засобів для існування», за якою банкам-партнерам в Україні надаються гарантії для покриття ризиків за новими кредитами. Гарантійна угода, що була підписана з ПриватБанком минулого року, покриває ризики за новими кредитами на загальну суму €240 млн для приватних, переважно мікро-, малих або середніх підприємств, які працюють у секторі агробізнесу чи інших критично важливих галузях.

 

ЄБРР є найбільшим інвестиційним інвестором в Україні. Починаючи з 2022 року, він розмістив у країні понад 4,5 млрд євро і домігся згоди на збільшення капіталу ще на 4 млрд євро, щоб продовжувати кредитування на цих рівнях у воєнний час, з потенціалом для збільшення після початку повної реконструкції. Разом із підтримкою приватного сектору, до стратегічних пріоритетів ЄБРР в країні також входять: енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека та торгівля. 

 

Цей проєкт підтримано Інвестиційною програмою Європейського Союзу для України та кредитною лінієї ЄБРР - EU4Business. Ці заходи також будуть підтримані за допомогою пом’якшення кредитних ризиків започаткованих Сполученими Штатами Америки через Спеціальний фонд реагування на кризові ситуації ЄБРР, а також стимулами для житлових субпостачальників від Канади через Високоефективне партнерство з протидії зміні клімату (HIPCA).

 

Контакти прес-служби

Адреса головного офiсу:
01001, Україна м. Київ, вул. Грушевського, 1д.
press@privatbank.ua