Страхова компанія UNIVERSALNA, ПриватБанк та Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» (IBR) підвели річні підсумки програми підтримки мікро-, малих та середніх агропідприємств зі страхування сільськогосподарських культур у процесі кредитування, що розпочалась у вересні минулого року. 

 

Завдяки програмі співфінансування Проєкту «Інвестиції для стійкості бізнесу» та UNIVERSALNA агропідприємства змогли застрахувати  свій врожай від природніх та кліматичних ризиків на суму близько 857 млн грн.  За умовами програми, 95% вартості страхових послуг компенсував Проєкт IBR. 

 

За цей період доступ до кредитування отримали 497 агрокомпаній (заключено 519 кредитних угод), що на 24% більше, ніж прогнозувалось на початку програми. Загальний обсяг капіталу, наданий ММСП Приватбанком, склав 1,31 млрд грн.

 

Таким чином, програма забезпечила доступ до кредитування українським агрокомпаніям за рахунок впровадження нового інструменту зниження кредитного ризику ПриватБанку - страхування майбутнього врожаю ММСП агросектору від страхової компанії UNIVERSALNA.

 

Успішна реалізація програми дала можливість  українським фермерам: 

  • швидше отримати доступ до фінансування для продовження своєї діяльності;

  • зберегти існуючі робочі місця;

  • розширити горизонт планування своєї діяльності та мінізувати вплив несприятливих умов;

  • покращити ефективність бізнесу.

 

"Продовольча безпека країни під час війни є для нас одним з головних пріоритетів, тому такі програми, що дозволяють банку збільшити обсяги фінансування аграрного малого бізнесу за рахунок страхування врожаю, працюють на стабільність економіки та наближення Перемоги. З початку війни ми надали фінансування аграріям вже на майже 30 млрд грн, і за рахунок розвитку співпраці як з малим агробізнесом так і системними гравцями, потенціальний обсяг фінансування сектору банком може сягати 54 млрд грн. Фінансована USAID пілотна програма зі страхування сільськогосподарських культур для розширення доступу фермерів до фінансування та співпраця банків зі страховими компаніями довели свою ефективність на українському ринку, і такий досвід є важливим при впровадженні довгострокових програм підтримки агросектору на державному рівні" - відзначив Євген Заіграєв, член Правління ПриватБанку з питань корпоративного бізнесу та МСБ.

 

"Програма зі страхування сільськогосподарських культур для розширення доступу фермерів до фінансування в умовах війни є унікальною, адже її було впроваджено в Україні вперше.  Майже 500ідприємств, працюючих в агросекторі, отримали за нею кредити завдяки страхуванню майбутнього врожаю. Сподіваюсь, що наше партнерство для підтримки сільського господарства України, однієї з стратегічних галузей економіки України, буде довгостроковим та прискорить відновлення України в післявоєнний час", - зазначив Андрій Дубей, заступник голови правління страхової компанії UNIVERSALNA.

 

На осінній сезон 2024 року планується продовження дії поточної програми співфінансування Проєкту IBR та UNIVERSALNA, у результаті якої сума застрахованого врожаю становить 220 млн грн. 

 

"Цю програму співфінансування, у першу чергу, орієнтовано на мікро- та малий бізнес як найбільш вразливий сегмент агровиробників. Страхування майбутнього врожаю не є поширеним серед них страховим продуктом, адже не всі знають про його переваги чи можуть його собі дозволити. Завдяки нашому партнерству з «Універсальною», ММСП можуть застрахувати врожай без сплати страхових платежів і захистити себе від природних та кліматичних ризиків. Проєкт і надалі підтримуватиме розвиток продуктів, які допомагають українським підприємствам отримувати фінансування на вигідних умовах", - наголосив Рафаель Джабба, керівник Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу".

 

Про Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» 

Проєкт USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» (IBR) - це п’ятирічна програма, яка впроваджується компанією DAI Global, підтримує системні зміни в економіці України і збільшує пропозицію фінансування, доступного для українського бізнесу. Проєкт IBR має на меті трансформувати фінансовий сектор країни у добре функціонуючий і конкурентний ринок, який відповідає стандартам Європейського Союзу і є інтегрованим у міжнародні фінансові системи, водночас безпосередньо надаючи фінансування підприємствам для забезпечення сталого економічного зростання в Україні. Для отримання додаткової інформації про діяльність USAID IBR в Україні відвідайте сторінку у Фейсбуці: https://www.facebook.com/IBRUAproject

 

 

Контакти прес-служби

Адреса головного офiсу:
01001, Україна м. Київ, вул. Грушевського, 1д.
press@privatbank.ua