В Україні фіксується зростання розповсюдження електронних листів зі шкідливим програмним забезпеченням, яке дозволяє зловмисникам отримати доступ до комп’ютера, а далі – до рахунків підприємств. Зокрема бізнес-клієнти ПриватБанку могли отримати листи начебто від імені банку, податкової та інших органів влади. Повідомлення містять посилання на завантаження файлів, додатки в архівах або інші файли, замасковані під PDF. Раніше про такі загрози правоохоронні органи уже повідомляли.

 

Ці листи є фішинговим, створені шахраями, і не мають жодного відношення до ПриватБанку. Метою такого способу шахрайства  є  отримання доступу до комп’ютера через вірусні програми та викрадення грошей з рахунків. Методи дій шахраїв у такому випадку доволі прості: вам надходить файл з посиланням чи програмним забезпеченням, а після натискання на нього зловмисники отримують доступ до вашої конфіденційної інформації.

 

Банк постійно дбає про безпеку своїх клієнтів і негайно реагує на випадки подібних загроз.  Якщо ви зіткнулися з подібним контентом, просимо надсилати його за зручним для вас каналом комунікацій: https://privatbank.ua/about/contacts 

 

Подати заявку на шахрайство також  можна самостійно за допомогою Приват24 для бізнесу, в розділі “Комунікації”→ “Подати на шахрайство”.
 

Ще раз нагадуємо ключові правила інформаційної безпеки: 

Не зберігайте електронні підписи та паролі на персональних комп’ютерах, у браузерах чи інших програмах.

Підписуйте платежі кваліфікованим електронним підписом (КЕП) – SmartID.

Перевіряйте інформацію на офіційних сайтах, звертайтесь до підтримки банку у верифіковані канали комунікацій.

- Не завантажуйте файли від невідомих адресатів та не переходьте за підозрілими посиланнями.

- Встановіть антивірус та підтримуйте його оновленим.

- Використовуйте двоетапну перевірку для входу до пошти та банківських застосунків.

- Забороніть або обмежте можливість віддаленої заміни SIM-карти в мобільного оператора. Станьте персоніфікованим абонентом, зареєструвавши свій номер в оператора.

- Не використовуйте однакові паролі на різних платформах. 


Детальніше про те як захистити свої фінанси від шахраїв можна дізнатися за посиланням: https://privatbank.ua/informational-security

Контакти прес-служби

Адреса головного офiсу:
01001, Україна м. Київ, вул. Грушевського, 1д.
press@privatbank.ua